19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinAcneea - conceptii si tratament

Acneea – conceptii si tratament

Acneele sunt, de obicei, asociate perioadei pubertatii. Atunci au loc schimbari hormonale care duc la maturizare si care, in acelasi timp, determina glandele sebacee sa produca mai mult sebum. Hormonii care au cel mai mare efect asupra acestor glande sunt cei androgeni (care la femei se dezvolta mai ales in timpul ciclului menstrual). Cosurile se datoreaza obstructiei foliculului pilos de catre un amestec de sebum si celule epiteliale moarte. In cazul productiei crescute de sebum (determinata de hormonii androgeni) probabilitatea de obstruare a foliculilor creste foarte mult. In plus, o bacterie numita Propionibacterium acnes incepe sa se multiplice rapid in interiorul foliculului si determina inflamarea acestuia si a pielii din vecinatate.


De obicei, perioada cu acnee incepe o data cu pubertatea si se termina in jurul vârstei de 20 de ani. In unele cazuri insa poate persista si in timpul maturitatii. Uneori, acneea nu apare numai pe fata, ci si pe corp. Acneea persista la maturitate mai ales in cazul femeilor, chiar daca in timpul pubertatii baietii sunt mult mai afectati. Acest lucru se intâmpla intrucât femeile sufera mult mai des de schimbari hormonale: renuntarea la pilule contraceptive, nastere. Uneori, acneele pot aparea si in urma utilizarii unor produse cosmetice care nu se potrivesc tipului de ten.


 


Conceptii gresite privind acneea


 


Multi cred ca lipsa de curatenie se afla la baza acneelor. Adevarul este, insa, ca simplul fapt ca va spalati nu va curata si preveni acneele. Spalarea are insa efecte benefice, intrucât indeparteaza celulele moarte si excesul de substanta uleioasa de pe fata. Multe persoane folosesc produse pe baza de alcool si incearca sa isi curete singure fata, nereusind nimic mai mult decât sa irite pielea si mai tare. O spalare cu apa si sapun este de obicei tot ceea ce se cere. Oricum asta nu are nici un efect asupra factorilor biologici care sunt cei care influenteaza cu adevarat.


Stresul poate fi un factor care cauzeaza acneele, intrucât are efecte fiziologice asupra corpului, unul dintre acestea fiind schimbarea hormonala. Cel mai adesea, insa, prezenta acneelor este cea care cauzeaza stresul si nu invers.


Acneele nu apar din cauza unei alimentatii deficiente. Unii cred ca acneele sunt agravate de catre anumite alimente, precum ciocolata, alunele, cafeaua sau mâncarurile grase. Nu exista insa nici o dovada stiintifica in sprijinul acestei opinii populare. Este important sa aveti o dieta sanatoasa, dar asta nu va stopa aparitia acneelor.


Daca nu ati reusit sa descoperiti singuri cremele care sa va curete tenul, trebuie sa apelati la un dermatolog. Doar acesta poate prescrie tratamentul care sa stopeze aparitia de noi acnee si sa inchida cicatricile care sunt deja pe fata.


 


Tratament corect


 


Rolul tratamentului este de a inlatura leziunile existente si de a preveni formarea de noi leziuni. Primul pas consta in utilizarea solutiilor care sunt la indemâna dumneavoastra: – nu inrautatiti lucrurile prin iritarea acneelor incercând sa inlaturati cu mâna infectia; – spalati-va fata cu miscari usoare si utilizând un sapun care are granule fine care ajuta la indepartarea celulelor moarte; – utilizati produse cosmetice noncomedogenice; – evitati uleiurile; – daca folositi produse impotriva acneelor nu intrerupeti tratamentul imediat ce s-a observat o ameliorare, altfel riscati ca ele sa reapara.


Daca observati ca aceste masuri nu au dat rezultatele dorite este indicat sa mergeti la un dermatolog. Acesta poate da un tratament pe baza de medicamente care reduce riscul formarii cicatricilor. Principalele tipuri de tratamente constau in creme specializate, pe baza de benzoil peroxid (este utilizata pentru uscarea pielii. Se aplica zilnic pe o perioada de pâna la trei luni); retin A (Este un derivat al vitaminei A care inhiba aparitia acneii); alte creme pot contine antibiotice, acid salicilic.


Cremele se aplica pe intreaga suprafata a pielii, nu doar pe zona iritata, pentru a preveni aparitia de noi cosuri. Tratamentul nu trebuie intrerupt decât la recomandarea medicului.


Cele mai folosite antibiotice sunt tetraciclina, doxicilina, entromicina. Actiunea lor de vindecare poate dura intre câteva saptamâni si câteva luni. Antibioticele completeaza tratamentul cu creme specializate.


Contraceptivele orale contracareaza efectul hormonilor androgeni si reduc secretia de sebum. Se adreseaza doar femeilor, iar folosirea lor are efect dupa doua-patru luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS